Terug naar Nieuwsbrief

Landgoed Bonenburg - Heerde


Martijn Schippers


Landgoed Bonenburg in Heerde staat aan de basis van de herleving van het heggenvlechten in Nederland. Al zo’n 20 jaar lang worden er heggen geplant en jaren later gevlochten. Kilometers aan gevlochten heggen rond weilanden, fruitgaarden, langs wegen en paden, allemaal vrij toegankelijk. De eerste jaren werden de heggen met de hand (motor heggenschaar) gesnoeid, maar al snel werd dat inefficiënt en wordt er jaarlijks machinaal gesnoeid.

Vrijwel alle gevlochten heggen worden robuust maar compact gehouden. De meeste heggen zijn 1,20-1,50 meter hoog en wel 1,50 meter breed! De heggen worden om ze in model te houden tweemaal per jaar gesnoeid: rond de langste dag als de eerste groeispurt achter de rug is, en eind september/begin oktober. Voor het snoeien worden, voor zover de rasters dat toelaten, de randen gemaaid. Het maaisel blijft liggen. Dat is ook het geval met het versnipperde snoeiafval. Het snoeien gebeurt namelijk met een slagmaaier die de scheuten van de meidoorns en andere in de heggen voorkomende soorten in hele fijne stukjes slaat die vervolgens in de heg vallen en betrekkelijk snel verteren.

Slagmaaier aan het werk.


De slagmaaier, mits goed onderhouden en bestuurd, laat een fraai gesnoeide heg achter. Het model is rechthoekig met enigszins schuine kanten. De afgetopte A zit er niet helemaal in. Kost iets meer tijd en dat is op deze grote lengten al gauw een punt van overweging. Groei-op-snoei wordt in beperkte mate toegepast. Sommige heggen zijn enkele jaren geleden sterk in hoogte verlaagd wat weer ruimte geeft tot geleidelijke groei. Moeilijk met de machine te bereiken plekken, zoals sommige hoeken, worden handmatig gesnoeid.

Strak gesnoeide, gevlochten meidoornheggen.


Martijn Schippers (lees ook heg landgoed Haarzuilens) snoeit, in dienst bij de firma Verhart, al jaren de heggen op het landgoed. Hij weet hoe anders het snoeien van de heggen hier is in vergelijking met het snoeiwerk dat hij voor fruittelers en gemeentes uitvoert. Daar moet het veelal smal, strak, snel. Op Bonenburg krijgen de heggen meer ruimte, is er meer ruimte voor maatwerk en mag een lijn zo nu en dan ook wel eens een speels karakter hebben. De dieren varen er wel bij, voor de wandelaars is het er volop genieten.

Strak gesnoeide, gevlochten meidoornheggen.

Terug naar Nieuwsbrief