Terug naar Nieuwsbrief

Doornik Natuurakkers – Bemmel


Louis Dolmans


Op Doornik Natuurakkers staan vele kilometers heg. Een deel is gevlochten. Afgelopen drie jaar heeft Louis aan een heg gewerkt met daarin naast meidoorn soorten als hondsroos, Gelderse roos en veel rode kornoelje. Bij het vlechten heeft hij sommige struiken tot boom gepromoveerd, heeft hij slechts hier en daar een paaltje ter versteviging gebruikt en heeft hij de struiken laag over de grond geleid om de toppen in een s-vorm naar boven te leiden en daar stevig met elkaar te verbinden. De liefhebber aan het werk.

Een hele dichte, ineengevlochten en stabiele heg, van top tot teen. Het afgelopen seizoen heeft Louis de heg met de snoeischaar geknipt, of beter gezegd hij maakte een beginnetje samen met vrijwilliger Harald Wijnia, die vervolgens het grootste deel van het knipwerk verrichtte, terwijl Louis zich bezig met het verwijderen van ongewenste hergroei naast de heg . Samen hebben ze stap voor stap de resultaten bekeken en bijgesteld, na herhaaldelijk kijken, zowel van dichtbij als over een afstandje, strevend naar perfectie, maar ook de natuurlijke  groei van de heg volgend. De techniek was snoei-opgroei, afgetopte A-vorm. Wat een lust voor het oog. Louis is vooral te spreken over de mogelijkheden die de kornoelje biedt tot fijn vlechtwerk. Hij loopt wel enorm uit en vormt al snel een brede zoom met opslag. Met de vele takken en doorns vogel die in deze heg een nestje leeg kan roven.

Louis’ aanbeveling: formuleer van te voren een doel, bijvoorbeeld in de toppen zoveel mogelijk nestelende kneutjes, en probeer van daaruit het vlechtwerk in combinatie met het  snoeiwerk elk jaar een stukje  dichter bij de perfecte ecostijl te krijgen. Doe dit altijd  samen en stel je continu in op leren. Leg vast wat je  ziet en verbeter.

De kneutjes zijn in drie jaar tijd bij ons toegenomen van een enkel koppeltje tot hele groepen. Dat maakt ons blij. Voor precies tellen hadden we  nog geen tijd. Intussen hebben we  bij een andere heg ervaren dat snoei op groei, met name bij de hondsroos, best nog veel bessen kan opleveren. Aan de bovenkant  laten we bewust de lekkere hapjes zitten, om op die plekken aan het  begin van het broedseizoen nog een beetje na te snoeien, wat tot nóg meer ondoordringbaarheid leidt .


De gesnoeide heg.


Louis toont de berg aangedrukt snoeiafval die hij laat liggen voor de dieren.

Terug naar Nieuwsbrief