Terug naar Nieuwsbrief

Hazelaarhakhoutproject

op naar een prachtig vervolg


Het hazelaarhakhoutproject waarmee we in februari een begin maakte, heeft enthousiasme bij de deelnemers opgewekt. Helaas konden de activiteiten in april vanwege de pandemie niet doorgaan. Het vervolg staat niettemin gepland. De gekapte bonenstaken doen dienst in de prachtige ommuurde tuin van landgoed Zuylestein en komen 18 september in beeld op NPO1 Binnenste Buiten, met tv-kok Alain Caron. Op 21 september om 17.15 uur de tv afstellen op RTV Utrecht. In De Keuken van Utrecht vertelt Walter Jaaltink daarin over het hakhoutproject.

In februari hebben we met zo’n 15 vrijwilligers gedurende een aantal dagen op de Utrechtse landgoederen Zuijlestein en Sandenburg, hazelaarhakhout gekapt. We kregen daarbij instructies van de Engelse Lucie Cowles. We hebben gekapt, gesorteerd, gebundeld en het bos ‘schoon’ achtergelaten. Een deel van het gekapte hout is direct gebruikt als binders (heggenvlechten) of erwten- en bonenstaken. De rest was gebundeld om er in april ‘things’ van te maken. ‘Things’, zoals hekwerken, pakketjes voor moestuinbeschoeiingen en tuinornamenten. Dat feest ging niet door en het hout is er nu te droog voor geworden. 

Gekapt perceel hazelaarhakhout, eind februari 2020.


We gaan vol goede moed verder met dit project waarvoor we drie jaar hebben uitgetrokken. Het plan is om van dinsdag 3 t/m zaterdag 7 november weer onder begeleiding van Lucie een aantal dagen op genoemde landgoederen te gaan kappen. Het voorlopige programma kun je hier lezen. In hoeverre de pandemie en het vertrek van het VK uit de EU roet in het eten gaan gooien is onvoorspelbaar. De tijd zal het leren.

Iedereen kan deelnemen. Het is werken in het bos met de bodem- en weersomstandigheden die daar bij horen. Wees echter gerust, plezier en veiligheid staan voorop. Over gereedschap ed. informeren we geïnteresseerden te zijner tijd.

Mocht je geïnteresseerd zijn om een of meerdere dagen deel te nemen, er zijn geen kosten aan verbonden, stuur dan een mailtje naar Lex Roeleveld, info@hegenlandschap.nl. We nodigen vooral ook heggenvlechters uit (voor het kappen van materialen: staken en binders) en leden van natuur- en landschapsorganisaties (voor de promotie en toepassing van het ambacht).

Tot slot een verwijzing naar een nieuwsbrief van de Engelse Dorset Hakhoutgroep 'Woodland Whispers'  met daarin een bijdrage over het belang van hakhoutbeheer voor de biodiversiteit van een bos.

Vrijwilligers op slotdag kappen pratend over de bossen gesorteerde binders.


Ontwikkeling hergroei van de stoven tussen maart en augustus 2020.


Presentatie hazelaarproducten tijdens NK Maasheggenvlechten.

 

Kijk voor meer foto’s op www.hegenlandschap.nl/fotoalbum
 

 

Terug naar Nieuwsbrief