Terug naar Nieuwsbrief

Stichting Maasheggen Balgoy


Rico Ariëns


Stichting Maasheggen Balgoy heeft 6 juli een laatste gezamenlijke werkdag gehad en hebben toen [voor het eerst dit jaar] vegetatie verwijderd bij jonge aanplant in het Bremté mére-gebied. Eindelijk viel er in de juli-periode neerslag wat voor de natuur zeer gewenst was. Het was al een lange tijd bijzonder heet en droog en de vegetatie stond erg hoog en concurreerde met de jonge beplanting.

Deze extreme omstandigheden zette ons aan het denken, moeten we de hoge vegetatie wegmaaien en ruimte geven aan de jonge aanplant of laten we de hoge vegetatie staan zodat het ook bescherming biedt tegen het totaal uitdrogen van de bovenste leeflaag. De keuze om de hoge vegetatie te laten staan (tijdens de extreme droogte) rondom de jonge aanplant is voor ons werkgebied goed uitgevallen. Jonge beplanting heeft echter niet veel groeischeuten gemaakt maar heeft het wel voor 80/90% overleefd.

Bestuursmededelingen: Tijdens de laatste bestuursvergadering hebben we een nieuwe bestuurslid mogen ontvangen (Ivo Hendriks). Hij was al vaste vrijwilliger maar gaat ons nu voorzien van nieuw enthousiasme en vernieuwde inzichten. Diezelfde avond hebben we gezamenlijk besloten om dit jaar geen werkdagen te organiseren voor vrijwilligers/grotere groepen i.v.m. de corona tijd/maatregelen waar we nu met zijn allen mee om moeten gaan. Hopelijk kunnen we in 2021 weer een programma aanbieden zodat we weer samen buiten veilig aan de slag kunnen gaan.

Dat wil niet zeggen dat we als bestuur niets doen, we zullen kleinschalig enkele werkzaamheden oppakken zoals inboeten van aanplant, knotten van wilgen en begeleiden van machinale knipwerkzaamheden. Dit uiteraard met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen.

Daarnaast is de stichting Maasheggen Balgoy bezig met een toekomstvisie voor de aankomende 10 jaar en die zal einde dit jaar geheel klaar zijn.

Jubileum: Als laatste een vermelding waard waar we ook nu niets aan doen: Stichting Maasheggen Balgoy bestaat 10 jaar. In 2010 gestart en een startnotitie geschreven met korte en middel lange termijn doelen. Deze zijn bijna allemaal volbracht, het Maasheggen gebied in Balgoy leeft en heeft de aandacht die het verdiend en daarom bij deze aan ieder die hier aan heeft meegeholpen onze hartelijke dank!

 

Terug naar Nieuwsbrief