Terug naar Nieuwsbrief

Heggenvlechtbrigade Overijssel


Kristianne van der Put

We zijn een groep vrijwilligers die sinds het vroege voorjaar van 2013 heggen vlecht in Overijssel. We werken twee zaterdagen per winter. Speciaal voor onze groep heeft Landschap Overijssel al het benodigde gereedschap in veelvoud in depot. We kunnen wel met 25 mensen tegelijk werken! Allen voorzien van handschoenen, brillen, helmen, kniebeschermers, hiepen, takkenscharen en zagen. Op de mailinglist staan 45 personen. Meestal hebben we een reuze gezellige dag met een man of 10. We werken telkens op een andere locatie zodat er al op veel plekken in de provincie gevlochten hagen te zien zijn. Tot nu toe heeft de eigenaar de haag zelf altijd afgerond.
 
25 november jl. vlochten we een meidoornhaag bij melkveehouder Han Kraaijvanger. Deze meidoornhaag is door landgoedeigenaar dhr. Van Voorst aangeplant en wordt door hem onderhouden. Hij staat langs het koepad met aan de achterkant een sloot vol water. In mei reed ik met Han op de trekker zodat we een gesprek konden combineren met het wiersen van het hooi. Ik zag natuurlijk gelijk de meidoornhaag en dacht: met nog 1 groeiseizoen erbij kunnen we die mooi vlechten, sloot erachter is wat onhandig maar er ligt een mooi verhard pad voor! En het is een prachtige plek tussen een rivierzandduin met bos erop en de rivier de Regge! Bovendien is de haag te zien vanaf de verharde weg waar veel fietsende recreanten langskomen. We spraken de datum af.Een paar dagen voor 25 november ging ik nog even bij de heg langs: Het koepad bleek nu te bestaan uit enkelhoge drek van mest, zand en kwelwater dat rustig en gestaag uit de rivierduin kwam zetten. Juist de heg zorgde ervoor dat dit water niet de sloot in liep. Wat te doen? Han bood aan het pad te schuiven dus ik liet het doorgaan. Er hadden zich immers ook 8 mensen voor de workshop aangemeld die ik hier ook de 25ste gaf.

Door de gestaagde kwelstroom had het schuiven niet het gewenste resultaat gehad: het was nog altijd een grote baggerbende. Ik vond het heerlijk en geweldig om te zien hoe, na het overwinnen van wat weerstand, iedereen er vol voor ging. Met elkaar maakte we het! Zon, regen en wat natte sneeuw vergezelde ons, we lunchte met lekkere biologische soep en eindigde met 50 meter gelegde haag in Maasheggenstijl. Ik ben trots op iedereen: brigade leden (de meeste werkte deze dag voor het eerst in maasheggenstijl) en workshopleden (die het deze keer, zonder uitzondering, allemaal bijzonder snel de basis vaardigheden te pakken hadden!)


 
In februari volgt weer een vlechtdag voor de brigade en workshop! We vieren dan ons eerste lustrum hopelijk met het vlechten van een singel! Ook op de mailinglist? Aanmelden kan door mij een mail te sturen op Kristianne@Vlechtwerk.nu / 06-50871967. Voorwaarde is dat je minstens 1 cursus of workshop gevolgd hebt. Wees welkom!
 
Met Overijsselse Heggengroet,
Kristianne van der Put,  Co√∂rdinator vrijwillige Heggenvlechtbrigade Overijssel
 
Terug naar Nieuwsbrief