Terug naar Nieuwsbrief

Vlechters van ’t Veen  


Onze Vlechters van 't Veen (Piet Duindam & Francis van der Linden) vlechten vlijtig verder...

Project Stadstuinen Leiden
Op dit moment, weinig nieuws uit Leiden. We gaan er van uit dat “geen nieuws = goed nieuws”. Gezien de algemene groei die we overal in het land nu zien, zal het daar ook goed gaan. Of er weer een cursus komt of dat we weer daar meters gaan maken, moeten we even afwachten. …. Klik hier voor meer info.

Project Dorpsakker 'De Parel' te Amerongen
Dorpsakker 'De Parel' is een ecologische moes– en pluktuin aan de rand van Amerongen. De Parel is een echte 'SAMENtuin' en wordt onderhouden door een enthousiaste groep vrijwilligers. Samen spitten, zaaien en wieden we in de frisse buitenlucht. Én men geniet samen van de oogst! Puur en gezond, want men gebruikt er geen bestrijdingsmiddelen.

In 2015 is er een 50 m lange meidoorn heg aangeplant. Deze is goed aangeslagen. Het gekke is dat de binnenste rij goed groeit en de buitenste heel wat minder. Oorzaak onbekend. Een stuk of tien planten hebben de droogte niet overleefd en zullen vervangen worden. Ook is er maar één plant die bessen geproduceerd heeft. Op de foto’s kunt u zien hoe deze toekomstige vlechtheg ervoor staat.

Project Natuurtuin 'Diddersgoed' te Veenendaal
Natuurtuin 'Diddersgoed' is, 27 jaar geleden, ontstaan uit een idee van de lokale IVN-afdeling. Dit stukje terrein, binnen de bebouwde kom van Veenendaal, werd aan zijn lot overgelaten om te zien wat de natuur doet als je haar haar gang laat gaan. Uiteraard is dit niet mogelijk, zeker als je hier ook een educatieve tuin van wilt maken. Dus aan een zekere mate van onderhoud ontkomt men niet. Ieder jaar weer, komen er een aantal honderden basisschoolleerlingen kennis maken met 'de Natuur'. Zo’n 15 jaar geleden zijn er twee meidoorn heggen aangeplant. Door gebrek aan zonlicht, zijn de stammen niet meer dan polsdik geworden. Op 20 januari jl., is een derde en vierde meidoorn heg aangeplant. 275 stuks plantgoed in totaal. Deze is goed aangeslagen. Tijdens de natuurwerkdag op 3 november gaan we die snoeien om de verticale groei te bevorderen.



De nieuwe aanplant op natuurtuin Diddersgoed.


Project Kruishaag te Austerlitz
Bij vrienden van zijn schoonzoon, heeft Francis, in oktober 2015, 4 meter meidoorn heg geplant met de bedoeling hier een kruishaag van te maken. De functie van deze heg is om het raster te vervangen die deze voortuin scheidt van het trottoir. Helaas heeft dit hegje veel last van schaduw. Dus geduld is hier op zijn plaats. In maart 2017, zijn de planten gekruist en vastgezet met dunne wilgentakjes, op dezelfde manier als bij de Vlaamse Plakhaag. De bewoners kregen, van buren, vrijwel direct oh’s en ah’s van bewondering. Op den duur, zullen deze planten een flinke dikke plank gaan vormen. Maar lang voor die tijd, zal het huidige raster verwijderd kunnen worden. Ook deze kruishaag groeit goed (zonder bessen).

Francis van der Linden

 

Kruishaag in Austerlitz.
 


 
Terug naar Nieuwsbrief