Terug naar Nieuwsbrief

Behoud Groen Erfgoed Harmelen


Hallo allemaal,

Na het heggenvlechten, wilgen knotten en hakhout afzetten afgelopen winter was het in de lente wat rustiger. In de meivakantie hebben we de boot opgeknapt. Kunnen we weer zonder zorgen onze meterstukken hout en takkenbossen wegvaren over de Oude Rijn. Toen het gras weer begon te groeien hebben we rond de gesnoeide hakhoutstoven weer met de zeis gemaaid. Dit geeft de hergroei veel meer kans. De hergroei van de hakhoutstoven was enorm dit warme jaar. Volgend jaar ga ik dit ook bij de gevochten heggen doen.

Gisteren was ik met vader Aart en broer Peter nog in Bunnik om de hergroei te bekijken. De heg van het kampioenschap kon je bijna niet zien staan en was onbereikbaar door het hoge ‘onkruid’. Op sommige plaatsen was de heg bedolven onder ander snoeihout. De aanblik was een grote belediging voor een ieder die daar zijn ziel en zaligheid in heeft gestoken om een mooie heg te vlechten. #Kampioenschapsheg onwaardig !! Het wordt de hoogste tijd voor een nazorgplan. Ik wil daar wel aan mee werken. Misschien anderen ook? Verder houden we ons nu bezig met de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Het keuren van gereedschap en de ladder. Smederij Harm Struik gaat nog een nieuwe bijl voor me smeden. Samen met Lex gaan we een griend bekijken en misschien is het mogelijk om zelf binders te gaan oogsten.

Overleg met de gemeente en plannen maken. Drie november doen we met onze locatie mee aan de landelijke Natuurwerkdag. Op 13 oktober is de terugkomdag in de Maasheggen. Leuke vooruitzichten! Ik heb veel zin om weer te gaan Heggenvlechten en de rest van het snoeiwerk te gaan doen, én om iedereen weer te zien!

Martijn Schippers

Boven: afgezette elzen.
Midden: het snoeihout voeren we met de boot over de Oude Rijn af.
Onder: snoeihout op onze gevlochten kampioenschapsheg in Odijk...grrrr!.


Terug naar Nieuwsbrief